BMW lanserar nya 330e - Driverzone

Artikel

BMW lanserar nya 330e

Artikel

BMW lanserar nya 330e

Av Adam Sandström

Nytänkt drivlina, större batteri och en kraftigt ökad räckvidd är huvudnyheterna när den tyska tillverkaren lanserar andra generationen av sin populära elhybrid.

Nya generationen BMW 330e har räckvidd på 60 km, vilket är hela 50% längre än föregångaren. Detta är möjligt tack vare ett större batteri som nu kan lagra 12 kWh (tidigare 7,6 kWh). Systemeffekten är fortsatt 252 hk, varav en fyrcylindrig bensinmotor står för 184 hk och en elmotor ger resterande 68 hk. Elmotorn i nya 330e kan dock temporärt öka effekten till 109 hk, vilket gör att bilen kan accelerera från 0-100 km/h på 6,0 sekunder. Maxhastigheten i helelektriskt läge har ökats från 120 km/h till 140 km/h.

Elmotorn har integrerats i den åttaväxlade automatiska Steptronic-växellådan för att spara utrymme. Den kan även användas som generator vilket har lett till att generatorn i motorn kunnat tas bort, något som ökar effektiviteten i förbränningsmotorn. För att få plats med batterierna har nya 330e drygt 20% mindre bagageutrymme än övriga versioner av nya 3-serien, 375 liter mot 480.

Den nya modellen är ett steg mot BMW:s mål att innan slutet av 2019 ha levererat en halv miljon elektrifierade fordon – hittills har 313 000 levererats. Även nya X5 kommer som plug-in hybrid under nästa år, och troligtvis även X3. BMW i3 väntas fortsätta vara den tyska tillverkarens enda helelektriska modell fram till år 2020 då iX3 (som visats i konceptform) ska lanseras, en konkurrent till Audi E-tron och Mercedes EQC.

– Vårt ställningstagande är oförändrat: vi är fokuserade på bra och effektiva mått – och vi investerar i framtidens teknologi. I Tyskland och Europa fortsätter vi forma elektrifierad mobilitet och produktionen av battericeller, säger Harald Krüger, global vd för BMW Group.

Nya BMW 330e har försäljningsstart våren 2019 och produktionen börjar under sommaren samma år.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese