Audi lanserar elektriska E-tron - Driverzone

Artikel

Audi lanserar elektriska E-tron

Artikel

Audi lanserar elektriska E-tron

Av Adam Sandström

Precis som de flesta andra tillverkare har Audi länge berättat om storsatsningar på elbilar och visat flera prototyper. Nu inleder Audi sin elbilsoffensiv på riktigt och introducerar produktionsversionen av Audi E-tron.

Lanseringen skulle egentligen ha skett tidigare i år i Bryssel, men planerna ändrades efter att Audis VD, Rupert Stadler, arresterades misstänkt för delaktighet i utsläppsskandalerna kring Volkswagen Group. Lanseringen skedde istället idag i San Francisco, och fabriken i Bryssel där såväl bil som batteripack produceras har redan en produktionstakt på ca 200 E-tron per dag.

Audi E-tron har två drivaxlar, båda utrustade med varsin elmotor. Motorerna producerar 125 kW effekt fram och 140 kW bak, vilket innebär fyrhjulsdrift och en totaleffekt på 265 kW. Det finns även ett boost-läge som temporärt ökar effekten till 300 kW. Med detta kan bilen göra 0-100 km/h på ca 5,5 sekunder, vilket dock är långsammare än Mercedes EQC, Jaguar I-PACE och Tesla Model X.

Batteriet har en kapacitet på 95 kWh, men ingen exakt räckvidd anges utöver “över 400 km”. Snabbladdning kan ske med upp till 150 kW, och för att underlätta för sina kunder har Audi lanserat E-tron Charging Services som gör det möjligt att ladda på 72 000 laddpunkter från olika leverantörer med ett enda laddkort som faktureras en gång i månaden.

Audi E-tron må ha en väldigt annorlunda drivlina mot tidigare modeller, men exteriören och interiören är väldigt lik den nyligen lanserade Audi Q8. Största skillnaden mot sin bensindrivna motsvarighet är att E-tron inte har några avgasrör. Som tillval kommer Audi erbjuda kameror som ersätter backspeglarna. Detta för att sänka luftmotståndet och därmed utöka räckvidden. Kamerornas bilder visas på skärmar integrerade i dörrarna.

Bagagen rymmer 660 liter med uppfällda baksäten och 1725 liter med dem nedfällda. Dragkrok finns som tillval och kan dra upp till 1800 kg.

Leveranser i Europa planeras starta i slutet av 2018 och Svenska priser börjar på 885 000 kr.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Tester av Audi

Instagram

@driverzonese