BMW lanserar X2 - Driverzone

Artikel

BMW lanserar X2

Artikel

BMW lanserar X2

Av Adam Sandström

Efter mycket sneak-peaks i sociala medier på en kamouflerad X2 lanseras den nu till sist på bilmässan i Tokyo. BMW X2 riktar sig mot unga stadsbor med en aktiv och uppkopplad livsstil.

BMW X2 baseras på UKL1-plattformen som används inom hela BMW Group, bland annat i BMW X1 och Mini Countryman. Detta innebär att den i grunden är framhjulsdriven, men den kan även vara fyrhjulsdriven med tillägget xDrive. BMW kallar X2 för en SAV - Sports Activity Vehicle.

X2 ska tilltala den yngre populationen som vill ha en cool, designmässig bil med mycket teknik, och mycket fokus med X2 kan verkas ligga på annat än maximal körglädje, vilket säkert gör många BMW-entusiaster lite irriterade, men BMW lovar att X2 har suveräna köregenskaper. X2 är sportigare, mindre och mer designinriktad än X1, med sänkt höjd och aggressivare styling. För första gången är njurarna i den klassiska njurgrillen fram bredare längre ner än på toppen.

X2 kommer i tre utrustningsnivåer; bas, M Sport och M Sport X. Basnivån förklarar sig själv och M Sport innehåller främst sportigare styling och chassi likt BMWs övriga modeller. M Sport X kombinerar M Sport med klassiska SUV/offroad detaljer och får X2 att vara sportig men ändå inte rädd för att ta i och bli lite smutsig.

Insidan är i princip identisk med BMW X1, det innebär bland annat en högt monterad skärm (upp till 8,8 tum) och fysiska reglage för radio och klimat. På skärmen finns senaste versionen av BMW iDrive som kan styras med kontrollhjulet på mittkonsolen, touch eller röstkontroll. Sedan tidigare vet vi att det här systemet är ett av de bästa. Exklusiva tillval som Head Up Display gör X2 unik i segmentet.

Motormässigt kommer det finnas mycket att välja på, med välkända motorer som finns i andra BMW-modeller. Till en början erbjuds tre fyrcylindriga motorer, bensinmotorn sDrive20i (192 hk) och dieselmotorerna xDrive20d (190 hk) och xDrive25d (231 hk). Till våren kommer fler motorer, trecylindriga sDrive18i (140 hk) samt de fyrcylindriga xDrive20i, sDrive18d (150 hk) och xDrive18d. Toppmodellen ryktas bli BMW X2 M35i xDrive, som har en fyrcylindrig bensinmotor, till skillnad från toppdrivlinan till X3, M40i xDrive som är sexcylindrig. När en sådan eventuellt lanseras är dock inte känt.

BMW X2 lanseras på marknaden i mars 2018. Förutom ovan nämnda motorer och utrustningsnivåer kommer den i två nya färger, Galvanic Gold metallic och Misano Blue. Svenska priser börjar på 373 500 kr för X2 sDrive20i, 397 500 kr för X2 xDrive20d och 432 500 kr för X2 xDrive25d.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese