BMW i3 får större batteri - Driverzone

Artikel

BMW i3 får större batteri

Artikel

BMW i3 får större batteri

Av Adam Sandström

BMW ger återigen i3 en uppdatering i form av större batterikapacitet och därmed längre räckvidd. Samtidigt passar man på att röra om bland utrustning och tillval.

Det är andra gången BMW i3 får ett större batteri. Det ursprungliga batteriet vid lanseringen 2013 hade en kapacitet på 60 Ah (22,6 kWh), sedan kom batteriet med 94 Ah (33 kWh) och nu det nya batteriet som har en kapacitet på 120 Ah (42,2 kWh).

Möjligheten att utöka kapaciteten beror på att BMW lyckats höja energidensiteten i batteriet, vilket gör att dimensionerna är i princip oförändrade och vikten bara ökats med 10 kg, trots en kapacitetsökning på nästan 30%. Det nya batteriet på 120 Ah ger BMW i3 en WLTP-räckvidd på 310 km, en ökning med 55 km mot föregående batteri på 94 Ah.

Det nya batteriet kommer till både standardversionen av BMW i3 och den sportigare i3s, som även är utrustad med en starkare motor (184 hk mot 170 hk) och därmed har en något kortare WLTP-räckvidd på 285 km. BMW uppger dock att räckvidden för båda varianterna hamnar kring 260 km vid verklig användning.

Ändringar i utrustningen innebär att snabbladdning med trefas har blivit standard, adaptiva LED-strålkastare finns som tillval och nya interiör- och exteriörfärger introduceras. Till i3 finns nu även ett Sportpaket som förser bilen med mycket av den utrustning som i3s har, inklusive 10 mm sänkt chassi och andra stötdämpare.

Försäljningen har redan startat, men produktionen drar igång i november. Priserna för de nya modellerna börjar på 419 000 kr för BMW i3 och 439 000 kr för BMW i3s.

Läs vårt test av BMW i3 94 Ah med Range Extender (REX).

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese