Volkswagen dominerar försäljningen i Augusti - Driverzone

Artikel

Volkswagen dominerar försäljningen i Augusti

Artikel

Volkswagen dominerar försäljningen i Augusti

Av Adam Sandström

BIL Sweden har presenterat registreringssiffror för augusti. Volvo – som brukar dominera i Sverige – missar topp tre, där istället Volkswagen regerar ensamma.

Bilmodellerna med flest registreringar under augusti månad var Volkswagen Golf (2010 st), Volkswagen Passat (1279 st) och Volkswagen Tiguan (1251 st). Dessutom finns Volkswagen Polo och koncernsyskonen Audi A6 och Audi A4 bland topp tio. Volvo missar topp tre men dyker upp på plats fyra och fem, med S/V60 (858 st) och S/V90 (845 st).

Medan försäljningen av personbilar har minskat med 17,5% i augusti, har försäljningen av laddbara bilar ökat med hela 32% jämfört med samma månad förra året. Detta kan sannolikt tillskrivas det nya regelverket för bonus/malus som infördes 1 juli, vilket premierar nyinköp av bilar med låga utsläpp. BIL Sweden tror att ännu fler laddbara bilar hade kunnat säljas om tillverkarna hade haft kapacitet att leverera dem. Bäst säljande laddbara bilen är fortsatt Volkswagen Passat GTE (676 st registrerade i augusti).

I juni, innan de nya reglerna för bonus/malus trädde i kraft, var det Volvo som låg i topp, men redan första månaden med de nya reglerna trillade de ner till fjärde plats. Reglerna innebär ökad skatt för de flesta diesel- och bensinbilar medan miljöbilar (framförallt laddbara bilar) får högre miljöbilspremie. Det stora tappet kan troligtvis förklaras delvis med att Volvo endast har dyra plug-in hybrider (som de dessutom har svårt att leverera), och att de modeller som säljer bäst därför fått högre skatt.

Juli och augusti är dock månader då Volvo historiskt sett registrerar färre bilar. De Volvomodeller som är populära i Sverige produceras framförallt i Göteborg, där fabriken under delar av dessa månader har sommarstängt för semester och uppdateringar på produktionslinan.

Flest registrerade personbilar, augusti 2018

  1. Volkswagen Golf (2010 st)
  2. Volkswagen Passat (1279 st)
  3. Volkswagen Tiguan (1251 st)
  4. Volvo S/V60 (858 st)
  5. Volvo S/V90 (845 st)
  6. Kia Niro (755 st)
  7. Audi A6 (723 st)
  8. Volkswagen Polo (638 st)
  9. Volvo XC40 (555 st)
  10. Audi A4 (507 st)

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese