Tidigt ägarbyte leder till missad bonus - Driverzone

Artikel

Tidigt ägarbyte leder till missad bonus

Artikel

Tidigt ägarbyte leder till missad bonus

Av Adam Sandström

Sedan 1 juli kan köpare av nya bilar med låga koldioxidutsläpp få bonus på upp till 60 000 kr, men bonusen betalas inte ut direkt och den som inte är uppmärksam kan gå miste om hela beloppet.

Den som köpt en bonusbil måste vänta minst 6 månader innan utbetalningen görs och då intyga att det inte finns några hinder för utbetalning. Bonusen betalas endast ut till den första ägaren av bilen och om ett ägarbyte gjorts innan bonusen betalats ut kommer varken den nya eller gamla ägaren att få några pengar.

Av de 4000 så kallade klimatbonusbilar som sålts sedan 1 juli rapporterar Transportstyrelsen idag att 72 fordon fått nya ägare och därmed förlorat rätten till bonus. Det kan låta som en liten andel men skulle kunna innebära att köpare gått miste om totalt drygt 4,3 miljoner kronor i bonus, om alla dessa bilar tidigare haft rätt till det högsta bonusbeloppet.

– Det är troligt att det rör sig om kunskapsbrist, att man helt enkelt inte tagit reda på vilka regler som gäller. Därför ser vi det som viktigt att understryka att man verkligen läser på om vilka förutsättningar som gäller. Mycket av kunskapen kring bonusen får köparna från bilhandeln. Vi behöver hjälpas åt för att tydliggöra vad som gäller, säger Jan-Olov Öhrn, direktör för Fordonsinformation på Transportstyrelsen.

Den som vill veta mer om hur den nya bonusen fungerar kan läsa på Transportstyrelsens hemsida.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese