Audi lanserar nya plug-in hybrider - Driverzone

Artikel

Audi lanserar nya plug-in hybrider

Artikel

Audi lanserar nya plug-in hybrider

Av Adam Sandström

Audi förbereder inför bilsalongen i Genève med lanseringen av A6, A7, A8 och Q5 som plug-in hybrid, vilka kommer premiärvisas på mässan. De nya modellerna kommer kunna beställas senare i år och får en elektrisk räckvidd på över 40 km.

Inför den internationella bilsalongen i Geneve lanserar Audi nya plug-in hybrid drivlinor (PHEV) till A6, A7, A8 och Q5. De nya modellerna kombinerar eldrift med en bensindriven förbränningsmotor och får tillägget TFSI e. Tidigare PHEV-modeller från Audi har använt tillägget e-tron, som nu är reserverat för rena elbilar såsom nyligen lanserade Audi e-tron och kommande Audi e-tron GT.

Alla modeller har ett batteripaket med 14,1 kWh kapacitet och en elmotor som är integrerad i växellådan. Räckvidden på el uppges vara “över 40 km” enligt WLTP-körcykeln, men specificeras inte närmare. Officiella prestandasiffror saknas men enligt brittiska Autocar ska Audi A8 få en effekt på 450 hk medan A6, A7 och Q5 kommer med två effektnivåer på 300 hk respektive 368 hk med de nya drivlinorna. De versioner som har högre effekt kommer med S line exteriörpaket som standard, där A6 och A7 även får röda bromsok, sportchassi och tonade rutor. Det finns inga uppgifter om de nya drivlinorna endast kommer till A6 sedan eller om de även kommer finnas tillgängliga för kombivarianten A6 Avant.

De nya modellerna startar som standard i ett körläge som prioriterar användning av elmotorn, men det finns även ett läge för mer balanserad användning av elmotor och bensinmotor samt ett läge för att spara batteriets laddning till ett senare tillfälle. Vid balanserad användning används information från navigationssystemet och bilens sensorer för att optimera bränsleförbrukningen. Modellerna kommer med en värmepump som standard för att återanvända restvärme till att värma kupén.

Batteriet kan laddas med upp till 7,2 kW effekt för en full laddning på ungefär två timmar. För att underlätta för sina kunder erbjuder Audi tjänsten e-tron Charging Service som ger tillgång till laddstolpar från en mängd olika leverantörer genom ett enda abonnemang.

Alla modeller kommer gå att beställa under 2019, men inga prisuppgifter finns ännu tillgängliga.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Tester av Audi

Instagram

@driverzonese