Toyota presenterar nya GR Supra - Driverzone

Artikel

Toyota presenterar nya GR Supra

Artikel

Toyota presenterar nya GR Supra

Av Johan Vester

En återfödd legendar – så beskriver Toyota det när tillverkaren lanserar femte generationen av sin berömda sportbil Supra. Precis som tidigare rör det sig om en bakhjulsdriven coupe med bra köregenskaper, som dock endast kommer att tillverkas i begränsad upplaga.

På North American International Auto Show i Detroit presenterades under dagen en nyversion av Toyotas välkända sportbil Toyota Supra. Den nya modellen får benämningen Toyota GR Supra, och blir första bilen med Supra i namnet att tillverkas sedan 2002. Med kort hjulbas, låg tyngdpunkt och stor motor är GR Supra precis som sina föregångare en sportfokuserad bil ämnad för aktiv körning, och blir första bilen från Toyotas racingdivision Toyota Gazoo Racing att nå den internationella marknaden.

Precis som tidigare modeller kommer Toyota GR Supra med en treliters sexcylindrig motor i rak konfiguration, som hjälp av ett turboaggregat producerar 340 hk och 500 Nm. Bilen är bakhjulsdriven och accelererar med hjälp av launch control från 0–100 km/h på 4,3 sekunder. För första gången någonsin erbjuds endast en åttaväxlad automatlåda utan några manuellt växlade alternativ. Drivlinan delas med nya BMW Z4, som bygger på samma plattform som Toyota GR Supra. Interiörbilder från de båda bilarna visar även på stora likheter i inredning och infotainmentsystem.

Alla GR Supra som säljs till den svenska marknaden kommer vara utrustade med paktet Premium Pack, som förser bilen med en uppsättning extrautrustning. I detta ingår en aktiv differentialspärr, adaptiv fjädring, 19-tums aluminiumfälgar och uppgraderade bromsar, men också bland annat adaptiv farthållare, nyckellöst lås- och startsystem, LED-strålkastare, JBL-ljudsystem, samt head up-display.

De första kundleveranserna i Sverige sker i slutet av 2019 och priset landar på 678 900 kronor (inklusive premiumpaketet). Toyota uppger att bilen kommer att levereras i en väldigt begränsad upplaga, och att reservation kan göras online på mintoyota.se med start 15 januari.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese