Volkswagen i ny skandal - Driverzone

Artikel

Volkswagen i ny skandal

Artikel

Volkswagen i ny skandal

Av Adam Sandström

När efterdyningarna från “dieselgate” precis har börjat ebba ut ställs Volkswagen återigen till svars om fusk i sina bilar. I ett stort avslöjande uppdagas att tillverkaren sålt olagliga prototyper till sina kunder – med ledningens kännedom.

I ett uttalande erkänner Volkswagen att de i över tio år sålt förseriebilar (prototyper) till ovetande kunder och återförsäljare. Bilarna är inte typgodkända och därmed olagliga att framföra på allmän väg utan rätt tillstånd. Dessa bilar byggs för att testa nya modeller och trimma in fabriker inför massproduktion. Skillnaderna mot de serietillverkade exemplaren kan bestå av allt från endast mjukvaruändringar till helt andra komponenter, och i värsta fall har bilarna allvarliga defekter. Vanligtvis skrotas de efter att de har testats.

Tillverkaren rapporterar att det ska röra sig om cirka 6700 bilar sedan 2006 fram tills nu, men enligt tyska Spiegel visar interna dokument att det handlar om upp till 17 000 bilar. Dokumentationen på vad som skiljer varje bil från de godkända produktionsbilarna ska vara nästan obefintlig, och Volkswagen vet alltså inte vilka defekter som kan finnas och vad som skulle behöva åtgärdas på varje enskild bil. Bilarna har nu återkallats och många, om inte alla, kommer antagligen åka direkt till skroten.

Volkswagens nuvarande vd Herbert Diess uppges ha varit medveten om fusket sedan 2016, och tyska motsvarigheten till transportstyrelsen har påbörjat en undersökning. Om de anses skyldiga kan stora böter vänta, och det är även troligt att återförsäljare och kunder kommer kräva skadestånd.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese