Så här effektiva är Audi e-trons kamerabackspeglar - Driverzone

Artikel

Så här effektiva är Audi e-trons kamerabackspeglar

Artikel

Så här effektiva är Audi e-trons kamerabackspeglar

Av Adam Sandström

Audi e-tron blir första serietillverkade bil att erbjuda kameror istället för spegelglas i sidobackspeglarna. Nu publicerar tillverkaren mer information om hur det påverkar aerodynamiken och räckvidden.

När elbilen Audi e-tron levereras till kunder i början av 2019 blir det första gången en bil utan traditionella sidobackspeglar säljs i Europa. Istället har e-tron kameror på utsidan vars bild visas på skärmar i dörrarna, så kallade virtuella backspeglar.

Främsta fördelarna med systemet är minskat luftmotstånd och vindbrus, eftersom den största delen av turbulensen som bildas bakom traditionella backspeglar kan undvikas. Audi var långt ifrån först med idén – när Tesla för första gången visade upp Model X hade den virtuella backspeglar – men är först att ta den till serieproduktion.

Med de nya backspeglarna blir dragkoefficienten för e-tron 0.27, att jämföra med 0.28 för vanliga sidobackspeglar. Skillnaden ska innebära en räckviddsökning på cirka 5 km. Med en uppgiven total räckvidd på över 400 km betyder det att de virtuella backspeglarna utökar e-trons räckvidd med maximalt 1,25%. Att byta de traditionella backspeglarna mot kameror och skärmar innebär även att e-tron blir 15 cm smalare.

Kamerorna har högt dynamiskt omfång för att vara behjälpliga även på natten, och uppvärmning och spolning med spolarvätska ser till att snö, is och smuts inte påverkar sikten. Video från kamerorna visas på varsin 5,9 tum stor skärm som sitter placerad i respektive framdörr och föraren kan med hjälp av touch justera vinkeln på kamerorna direkt på skärmen. Bilen kan själv ändra bilden beroende på olika körsituationer, till exempel för att enklare se trottoarkanter vid fickparkering. Även systemet som varnar för fordon i döda vinkeln använder dessa skärmar för att visa information.

Audi e-tron kostar från 885 000 kr, och virtuella backspeglar är ett tillval för 18 800 kr men ingår i topputrustningsnivån Proline Advanced som börjar på 1 100 000 kr.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Tester av Audi

Instagram

@driverzonese