Sveriges bilpark minskar - Driverzone

Artikel

Sveriges bilpark minskar

Artikel

Sveriges bilpark minskar

Av Adam Sandström

Trots ett starkt år för svensk bilhandel registrerades det under november månad färre bilar än vad som ställdes av. Nya skatteregler och långdragna certifieringsprocesser leder till att nybilshandeln minskar.

När Trafikanalys och BIL Sweden presenterar siffror för nyregistreringar av personbilar under november månad är det dystra siffror för tillverkarna. Antalet nyregistreringar minskade med 20,5% jämfört med samma månad förra året, en skillnad på nästan 7000 bilar. Minskningen är en trend som hållit i sig sedan införandet av det nya bonus-malussystemet, som medför högre skatt än tidigare och har lett till att många tidigarelade sitt bilköp. Fullbokade WLTP-testanläggningar tros också vara en bidragande faktor, då långa väntetider har lett till att många modeller och motoralternativ ej hunnit certifieras under det nya regelverket och därmed ej får säljas.

Siffrorna ser dock bättre ut ur ett klimatperspektiv. Totalt registrerades 26 357 personbilar i november samtidigt som 27 854 avregistrerades, vilket innebär att fordonsparken minskade med 1497 bilar. Antalet registrerade laddbara bilar ökade med 34,6%, och sett till hela året har de ökat med 49,5%. Siffrorna kunde dock ha varit ännu högre om inte biltillverkarna hade haft problem med att möta efterfrågan.

– Vi ser fortsatt att det är utbudet och inte efterfrågan som är hindret för en snabbare omställning till laddbara fordon. Vidare är det viktigt att vi nu får rätt styrmedel på plats så att infrastruktur och efterfrågan ökar i takt med att utbudet nu förväntas växa när fler tillverkare lanserar nya modeller och får upp leveranskapaciteten, säger Jessica Alenius, vice vd för BIL Sweden.

Trots en kraftig ökning är laddbara bilar en minoritet bland nybilsregistreringarna och i november var marknadsandelen endast 11,8%. Det är istället bensindrift som dominerar, vars marknadsandel har ökat under året på bekostnad av dieseln. I år blir första året sedan 2008 som det registrerats fler bensindrivna än dieseldrivna personbilar.

När slutet på året närmar sig kan vi konstatera att nybilsförsäljare ändå haft ett bra sådant. Tack vare bonus-malussystemet slogs försäljningsrekord under årets första halva och 2018 väntas bli det tredje bästa året någonsin sett till antalet registrerade personbilar.

Flest registreringar, personbilar, november 2018

  1. Volvo S/V90 (1692 st)
  2. Volkswagen Golf (1664 st)
  3. Volvo S/V60 (1152 st)
  4. Volvo XC60 (842 st)
  5. Volvo XC40 (611 st)

Flest registreringar, klimatbonusbilar, november 2018

  1. Kia Optima (plug-in hybrid, 415 st)
  2. Nissan Leaf (elbil, 388 st)
  3. Mitsubishi Outlander (plug-in hybrid, 316 st)
  4. Volvo XC60 (plug-in hybrid, 250 st)
  5. Volkswagen e-Golf (elbil, 225 st)

Källa: BIL Sweden och Trafikanalys.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese