Höjdpunkter från eCarExpo 2018 - Driverzone

Artikel

Höjdpunkter från eCarExpo 2018

Artikel

Höjdpunkter från eCarExpo 2018

Av Adam Sandström

Elbilsmässa eCarExpo 2018 har dragit igång i Göteborg, och denna helg (1–2 december) är allmänheten välkommen. På plats finns bland annat tillverkare av eldrivna bilar, mopeder och cyklar såväl som tillverkare av laddinfrastruktur. Här har vi listat några av höjdpunkterna!

Kia Niro EV

Uppståndelsen var stor i Kias monter, men koncentrerad kring helelektriska Kia Niro EV som hade sverigepremiär på mässan. Modellen ser ut att kunna bli en riktig storsäljare med 485 km räckvidd och priser som börjar på 429 900 kr innan miljöbonus, betydligt lägre än vad kunder behövt betala för en bil med den räckvidden tidigare. Batteripaketet rymmer 64 kWh och kommer kunna laddas till 80% på 54 minuter när snabbare laddinfrastruktur kommer på plats i Sverige. Kia Niro EV kan fås med dragkrok, något som inte är självklart när det gäller elbilar.

Hyundai Kona EV

Även i Hyundais monter var uppmärksamheten på en enda modell, Kona EV. Hyundai och Kia tillhör samma koncern, och Kona EV har samma drivlina som Niro EV, något som syns tydligt under motorhuven. Exteriört är de dock väldigt olika bilar. Kona kan fås med samma batteripaket och räckvidd som Niro, men även med ett mindre batteripaket som ger ca 315 km räckvidd, då börjar priserna på 359 900 kr innan miljöbonus.

Volvo V60 T6 plug-in hybrid

Volvo V60 kommer snart med två olika motoralternativ för den som vill ha plug-in hybrid, T6 Twin Engine (TE) och T8 Twin Engine. Den senare har en systemeffekt på strax över 400 hk och kan redan beställas hos återförsäljare, men på mässan var det T6 TE som visades upp. Den nya drivlinan har exakt samma komponenter som T8 TE, men förbränningsmotorns effekt har ställts ner så att systemeffekten istället blir 340 hk. Beställningar väntas börjas ta emot i februari 2019, då även priserna presenteras. Produktionen startar under vecka 20 samma år.

Tesla Model 3

Tesla Model 3 brukar beskrivas som världens mest efterlängtade elbil, och det är därför inte konstigt att den var huvudattraktionen på mässan för många. Tesla har nu levererat över 100 000 exemplar av modellen i USA, och i början av nästa år väntas leveranserna komma igång i Europa. Med en räckvidd på 350 km till priset 35 000 dollar är det många som hoppas på att detta ska bli en riktig folkbil, men nya uppgifter tyder på att den kanske inte blir så billig i Sverige.

Audi e-tron

Audi hade med sig två exemplar av den kommande elbilen e-tron. Två motorer på varsin axel innebär fyrhjulsdrift och en effekt på strax över 400 hk. Batteripaketet rymmer 95 kWh och kan snabbladdas med upp till 150 kW, även om den befintliga infrastrukturen i Sverige för det mesta är begränsad till 50 kW laddning. Audi e-tron kan fås med backspeglarna utbytta mot kameror för att minska ljudnivån i kupén och öka räckvidden. Leveranser av modellen till de cirka 700 svenskar som förhandsbokat bilen startar i början av 2019 till priser från 885 000 kr.

Minihummer

Produktionen av Hummer avslutades 2009, men nu har den återuppstått i miniformat. Minihummer är en licensierad produkt som kan fås med eller utan tak och har en längd på 3 meter. Med en maxhastighet på 45 km/h klassas den in som EU-moped och är främst tänkt för ungdomar som vill ha en miljövänlig mopedbil, de som vill ha en lite mer cool/udda golfbil eller som ersättare till en fyrhjuling. Räckvidden är 120 km och laddning sker ur ett vanligt eluttag. Priserna börjar på 174 900 kr.

Utöver dessa finns även bland annat Jaguar I-PACE och konceptbilarna BMW iX3 och Volvo 360c att beskåda på mässan.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese