Rivian introducerar elbilen R1T - Driverzone

Artikel

Rivian introducerar elbilen R1T

Artikel

Rivian introducerar elbilen R1T

Av Adam Sandström

Trots att de funnits sedan 2009 är elbilstillverkaren Rivian okända för många – kanske för att de ännu inte lanserat en enda produkt. Nu gör de ändring på detta och presenterar nya R1T, en pickup med starka motorer och goda lastutrymmen.

Det amerikanska elbilsmärket Rivian lanserade idag sin första bil, en gigantisk pickup med prestandafokus som går under namnet R1T. Bilen bygger på den egenutvecklade plattformen Skateboard som placerar komponenter såsom batteripack, motorer, fjädring och bromssystem så lågt som möjligt för att maximera det användbara utrymmet.

– Jag grundade Rivian med målet att med hjälp av teknologi och innovation leverera produkter som står ut från det marknaden redan har att erbjuda. Under flera år har vi helt från grunden utvecklat det ideala fordonet för aktiva människor, med lång räckvidd, flexibelt bagageutrymme och utmärkt kördynamik på alla underlag. Inifrån och ut är alla Rivians fordon framtagna med äventyraren i fokus, säger RJ Scaringe, grundare och vd på Rivian.

Bilen drivs av inte mindre än fyra elektriska motorer – en per hjul – som producerar 200 hk var. Prestandan varierar beroende på vilket batteripack den utrustas med (105 kWh, 135 kWh eller 180 kWh), men i den starkaste konfigurationen producerar den 750 hk systemeffekt och otroliga 14 000 Nm, tillräckligt för att accelerera från 0–96 km/h på tre sekunder blankt. Räckvidden uppges vara mer än 630 km med det största batteripacket.

Med R1T har Rivian haft som mål att skapa en väldigt praktisk bil. Kupén rymmer fem passagerare, flaket klarar 800 kg last och bilens dragkrok kan dra upp till 5 ton. Den som vill köra off-road har nytta av markfrigången på 36 cm och att den klarar vattendjup på upp till 1 m. Under “motorhuven” finns ett lagringsutrymme med en volym på hela 330 liter. Verktyg eller annan utrustning kan drivas från tre eluttag eller en inbyggd kompressor.

Interiören har en exklusiv och minimalistisk design med mycket premiummaterial, bland annat miljövänligt trä med en naturlig yta. Tre skärmar används för att övervaka och styra bilens system, en 12,3 tum stor till förarens instrumentkluster, en 15,6 tum med touch i mitten av instrumentpanelen för infotainment och en sista 6,8 tum stor skärm med touch för passagerarna i baksätet.

R1T ska börja levereras sent 2020, men Rivian har gjort en Tesla och erbjuder förhandsbokning redan nu för 1000 dollar. Versionerna med högre prestanda kommer börja produceras först, men den billigaste varianten skall vara tillgänglig inom ett år från produktionsstart. Priserna börjar på 61 500 dollar i USA efter statliga bidrag som uppgår till 7500 dollar.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese