Audi lanserar RS5 Sportback - Driverzone

Artikel

Audi lanserar RS5 Sportback

Artikel

Audi lanserar RS5 Sportback

Av Adam Sandström

Audi kompletterar sin mellanstora RS-uppställning genom att lansera RS5 Sportback. Vill du ha en Audi RS-modell i mellansegmentet kan du nu välja mellan Kombi (RS4 Avant), Coupe eller Sportback.

Den nya modellen har samma motor som RS4 Avant och RS5 Coupe, vilket innebär en 2,9 liter V6 som producerar upp till 450 hk och 600 newtonmeter. Detta innebär att den accelererar från stillastående till 100 km/h på under fyra sekunder. Motorn är kopplad till en 8-stegad växellåda och Audi Quattro fyrhjulsdrift. Systemet skickar i vanliga fall 40% av kraften fram och 60% bak, men det kan justeras upp till 85% fram eller 70% bak vid behov.

Stylingmässigt är det inget överraskande efter att ha sett RS4 Avant och RS5 Coupe, med en stor grill i fronten, rejält och aggressivt kjolpaket och två stora ovala avgasrör i bakänden. Klassisk Audi RS-stil. RS5 Sportback har dock fått en detalj som skiljer den från de andra (bortsett från karossformen), hjulhusen är 15 mm bredare. Bilens vikt ligger på 1840 kg.

Trots prestandan och det sportiga utseendet rymmer bagagen 480 liter samtidigt som du kan ha 4 passagerare. Om du fäller baksätet (kan fällas i en 40:20:40 konfiguration) kan du få in upp till 1300 liter. Den som konfigurerar en RS5 Sportback kan välja bland tillval som aktiv sportdifferential med momentstyrning, keramiska bromsar och sportchassi plus.

Om du är sugen på att köpa en egen RS5 Sportback får du vänta ett tag. Lansering sker först i USA och Kanada till hösten och i Sverige först under nästa år. Prisuppgifter är inte kända för tillfället.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Tester av Audi

Instagram

@driverzonese