Jaguar lanserar I-PACE - Driverzone

Artikel

Jaguar lanserar I-PACE

Artikel

Jaguar lanserar I-PACE

Av Adam Sandström

I en livesändning direkt från fabriken, ledd av en youtuber, en komiker och en biljournalist, lanserade Jaguar idag sin helelektriska SUV, I-PACE. Med lägre pris, längre räckvidd och bättre prestanda än basversionen av Tesla Model X finns chansen för en storsäljare.

Under livesändningen pratades det mycket om design, och det är klart att den aspekten av bilen har fått mycket uppmärksamhet under utveckligen. Eftersom det inte behövs en stor motor fram har I-PACE en kortare motorhuv fram än Jaguars övriga bilar, vilket resulterar i mer utrymme i kupen. Dessutom finns också plats för ett bagageutrymme under motorhuven. Mycket tid har också lagts på att göra bilen så aerodynamisk som möjligt, och precis som Tesla Model X fälls dörrhandtagen in för att minska luftmotståndet.

I-PACE presenteras inte bara som en elbil, utan även en prestandabil. Under lanseringen nämndes siffran 4,5 sekunder från 0-100 km/h, men på webbsidan anges 4,8 sekunder. Dessutom visades ett drag-race mot Tesla Model X 75D och 100D, där I-PACE självklart vann. För att leverera den prestandan har I-PACE två elmotorer (en på framaxeln och en på bakaxeln) med en kombinerad effekt på 400 häsrkrafter och strax under 700 Nm vridmoment.

Batteriet på 90 kWh ska enligt Jaguar räcka upp till 480 km. Att ladda från tomt till fullt ur ditt egna uttag hemma tar kring 12 timmar, men med en snabbladdare kan du ladda till 80 procent på under fyrtio minuter, vilket är ungefär lika snabbt som Tesla uppger att deras bilar kan laddas.

Innan lanseringen har I-PACE gått igenom rejäla tester, nästan 2 500 000 km har testbilarna körts, bland annat under vintertestning i Arjeplog. ÄVen rigorösa off-road tester har gjorts och Jaguar lovar att I-PACE ska klara de mest extrema vägförhållandena utan några problem.

I-PACE kommer i tre olika varianter med priser från 829 000 kr, med fetaste paketet kommer den kosta 969 100 kr och då ingår bland annat 360 graders parkeringskameror, ljudsystem från Meridian och Matrix LED-strålkastare. Jämförelsevis startar basmodellen av Tesla Model X på 966 900 kr trots kortare räckvidd och något sämre prestanda. Den som vill ha en helelektrisk SUV har nu dubbelt så många val att välja på som igår.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Tester av Jaguar

Instagram

@driverzonese