VW visar eldriven supersportbil - Driverzone

Artikel

VW visar eldriven supersportbil

Artikel

VW visar eldriven supersportbil

Av Adam Sandström

Volkswagen visar upp den eldrivna supersportbilen I.D. R Pikes Peak, och som namnet antyder har den ett specifikt syfte, att slå rekordtiden för elbilar i backtävlingen Pikes Peak den 24 Juni.

Supersportbilen drivs av två elmotorer med en systemkapacitet på 680 hk och 650 Nm. Med en vikt på 1100 kg sker accelerationen från stillastående till 100 km/h på endast 2,25 sekunder, snabbare än bilarna i Formel 1 och Formel E. Bilen är optimerad för maximal prestanda på sträckan och inte för maximal räckvidd som är vanligast för produktionsbilar.

− Som med Volkswagens serieproduktionsmodeller kommer elbilar att spela en allt viktigare roll i framtiden även för oss inom motorsporten, säger Sven Smeets, chef Volkswagen Motorsport.

Pikes Peak är en 20 km lång bergsklättring i Colorado Springs. Volkswagens mål är att slå det befintliga rekortet för elbilar på 8 minuter och 57,12 sekunder. Racet innehåller en klättring på 1440 meter från den redan höga höjden 2862 meter över havet till 4302 meter över havet och innehåller 156 kurvor.

En stor utmaning har enligt Volkswagen varit att hitta en balans mellan energikapacitet och vikt. Energin lagras i litiumjonbatterier med hög densitet för att kunna leverera hög spänning. Av energin som kommer användas i racet beräknas ca 20% komma från bromsåtervinning under racet, då de elektriska motorerna även kan fungera som generatorer. Ingen energi får gå till spillo.

Möjligheten att testa bilen på banan är kraftigt begränsad och I.D. R Pikes Peak testas på andra racebanor banor under utvecklingsfasen. Under racet ges endast ett försök, så det gäller att bilen och föraren är i toppform. Dessutom behövs lite tur med vädret.

Hurvida Volkswagen lyckas med sitt mål får vi veta den 24 juni då racet går av stapeln.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese