Volvo XC40 lanserad - Driverzone

Artikel

Volvo XC40 lanserad

Artikel

Volvo XC40 lanserad

Av Adam Sandström

Volvo XC40 lanserades idag i Milan. Exteriören har läckt tidigare men nu kan vi se den högupplöst och i detalj. Volvo XC40 går att beställa redan idag, antingen kontant från 398 900 kr eller med Volvos nya och utökade "Care by Volvo" abonemangstjänst från 6699 kr/mån.

Exteriören är som tidigare läckt mycket lik konceptet 40.1 som Volvo visat upp tidigare. XC40 har dock blivit av med dimljusen och fått utstickande handtag samt riktiga backspeglar. Volvos designer berättar att de hade målet att XC40 ska se ut mer som en kusin än ett syskon till XC60 och XC90 vilket gör att det finns fler designnyheter gäntemot när XC60 presenterades. Volvo-grillen i fronten är bland annat inverterad mot XC60 och XC90 och mindre ändringar har gjorts med framlyktorna.

Interiören är också den mycket lik Volvos senaste modeller, men många förändringar har gjorts för ökad praktikalitet. Bland annat har bashögtalare flyttats från nedre delen av dörrarna till övanför instrumentbrädan. Detta gör att det får plats datorer och stora tablets i dörrfickorna. Även förvaringsutrymmet i mittkonsolen ska vara stort för klassen och det finns ett utrymme för mobiltelefoner med trådlös laddning.

Volvo XC40 är den första bilen som bygger på CMA-plattformen som utvecklats tillsammans med ägarna Geely. Den kommer även att användas till resterande modeller i 40-serien, inklusive helt elektrifierade modeller. Den nya plattformen är modulbaserad och ger skalekonomin som enligt Volvo krävs i detta segment. Till XC40 har det mesta av säkerhetstekniken överförts från XC60 och XC90.

Till en början kommer XC40 endast att säljas med D4 AWD (190 hk diesel) och T5 AWD (247 hk bensin) som tillgängliga drivlinor. Vid årsskiftet kommer modellår 2019 lanseras och då kommer även T3 (156 hk bensin) med framhjulsdrift och D3 (150 hk diesel) och T4 (190 hk bensin) med och utan fyrhjulsdrift. Volvo nämner också att hybrid och helelektriska versioner är på gång och att XC40 kommer bli den första bilen att få deras nya 3-cylindriga motor.

Volvo satsar stort på en utökning av sitt "Care by Volvo" concept. Det lanseras som en abonemangsaktig lösning som ska vara lika enkel som att ha ett abonemang med telefon. I abbonemanget ingår förutom bil även försäkring, service, vinterdäck och en del andra tjänster såsom tillgång till Sunfleet bilpool. Priserna är fasta oavsett var du bor och hur gammal du är, och i Sverige börjar de på 6699 kr per månad för XC40.

Volvo XC40 går att konfigurera och beställa redan idag med utrusningsnivå "Momentum Intro" eller "R-Design intro" med tidigare nämnda D4 AWD och T5 AWD som drivlina. Priserna som står listade i Volvos konfigurator börjar på 398 900 kr, vilket endast är 4 000 kr mindre än nya XC60 och nästan hundra tusen mer än gamla XC60 Classic. När T3 FWD lanseras kommer den att kosta från 296 000 kr med utrustningsnivå Kinetic. Bilarna börjar produceras i November och leverans blir under första kvartalet nästa år.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese