Universums snabbaste bil - Driverzone

Artikel

Universums snabbaste bil

Artikel

Universums snabbaste bil

Av Adam Sandström

Elon Musk är en riktig mångsysslare och när han inte jobbar för bilföretaget Tesla så jobbar han bland annat med rymdföretaget SpaceX. När det var dags för dem att testa en ny raket behövde de en lite rolig last som inte skulle vara för jobbig att bli av med om något gick fel under uppskjutningen. Resultatet blev att en Tesla Roadster nu flyter i rymden på väg mot Mars!

Den lyckade uppskjutningen ägde rum igår (tisdag) kväll och innebär att SpaceX nu har världens kraftfullaste operationella raket (dubbelt så kraftfull som den näst kraftfullaste). Falcon Heavy som den kallas är tre modifierade mindre raketer, SpaceX Falcon 9, som satts ihop för att kunna lyfta tyngre laster längre ut i rymden.

Den första lasten blev alltså Elon Musks personliga Tesla Roadster (Teslas första bil, inte den nya som presenterades i höstas). Bakom ratten sitter en docka, kallad Starman, iklädd SpaceX nya rymddräkt och tillsammans är de nu påväg mot Mars. Trots att de kör i 42km/s så beräknas det ta ungefär ett halvår för dem att komma fram. Bilen är placerad i en elliptisk bana kring Solen, vilket innebär att den kretsar kring Solen men under tiden passerar relativt nära Mars. I denna bana kommer bilen och dess passagerare befinna sig i princip i all oändlighet.

SpaceX mål är att kraftigt reducera kostnaden för rymdfärd genom att återanvända raketerna. Efter att de skjutit upp lasten vänder de och landar igen, antingen på land eller på en pråm i havet beroende på vilken bana lasten ska hamna i. SpaceX har gjort detta många gånger tidigare med Falcon 9, men när tre ihoppsatta raketer ska separera och landa blir det klurigare, igår landade sidoraketerna som de skulle men mittenraketen slog i havet i 500 km/h och exploderade.

Gårdagens uppskjutning innebär att SpaceX visat att deras taktik är hållbar även med större och mer komplicerade raketer, och priset för att skicka större laster till rymden sjönk kraftigt över en natt. Trots att Falcon Heavy kan skjuta upp mer än tre gånger så mycket vikt som Falcon 9 är prisökningen bara ungefär 50% eftersom att det bara behövs mer bränsle och raketerna återanvänds. SpaceX ligger för tillfället långt före konkurrenterna men precis som med Tesla anser Elon Musk att en del av deras uppdrag är att försöka få med andra på tåget, "We want a new space race" kommenterade han efter uppskjutningen.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Tester av Tesla

Instagram

@driverzonese