Audi lanserar Q8 - Driverzone

Artikel

Audi lanserar Q8

Artikel

Audi lanserar Q8

Av Adam Sandström

Efter många tjuvtittar, koncept och läckor lanserar Audi en ny SUV, Q8. Trots att det rör sig om en helt ny modell har Audi blickat tillbaka och tagit inspiration från klassikern Audi Quattro.

Audi Q8 är enligt Audi själva ett försök att skapa en fullstor SUV med elegansen från en fyrdörrars coupé. Detta har resulterat i en stor, lång och hög bil med gott om utrymme på insidan, men något mindre utrymme i bagagen än vanligt. Minskningen beror på den breda D-pelarens flacka lutning, som inspirerats av Audi Quattro. De exteriöra måtten är 4,99 meter på längden, 2 meter på bredden och 1,71 meter på höjden. I fronten hittar vi den välkända Audi-grillen i oktagon-form, som har getts en ny look och kommer återkomma även i framtida modeller ur Audi Q-familjen.

Trots att mycket fokus lagts på design ska Audi Q8 fortfarande vara kapabel på dåliga vägar och off-road. Pressbilderna visar Audi Q8 med S-line exteriörpaket, men den kan också fås med plastdetaljer kring underrede och hjulhus som gör att den passar bättre in i skogen. Markfrigången är upp till 254 millimeter och Quattro fyrhjulsdrift är standard. Luftfjädringen (tillval) kan variera bilens höjd med 90 millimeter och med fyrhjulsstyrning (också tillval) kan bakhjulen vridas upp till 5 grader för minskad svängradie i låga hastigheter och ökad stabilitet i höga hastigheter.

Interiören är i linje med senaste generationen bilar från Audi och känns igen från nya A8, A7 och A6. Det innebär ytterst få fysiska reglage och istället två skärmar för klimat och infotainment, den ena monterad längst fram på mittkonsolen och den andra ovanför på instrumentpanelen. Den undre som mäter 8,6 tum kontrollerar huvudsakligen klimatinställningar, men kan även agera inmatningsyta för infotainmentsystemet som visas på den övre skärmen. Audi MMI navigation plus är standard på den Svenska marknaden vilket inkluderar den största modellen av den övre skärmen som mäter 10,1 tum.

Som vanligt när det kommer till större bilar från premiumtillverkare finns det en lång lista med dyra tillval. Utöver de som nämnts tidigare finns bland annat ett ljudsystem med 23 högtalare från Bang & Olufsen, ventilerade kontursäten med massagefunktion och HD Matrix LED-strålkastare. Beroende på tillval använder assistanssystemen upp till fem radarsensorer, sex kameror, tolv ultraljudssensorer och en laserskanner för att skapa sig en bild av omgivningen.

Lansering i Sverige sker under tredje kvartalet i år. Detaljer om tillgängliga drivlinor är inte kända än, mer än att de initialt kommer bestå av 6-cylindriga motorer med mildhybridsteknik och att både bensin och diesel kommer finnas bland alternativen.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Tester av Audi

Instagram

@driverzonese