Flest laddbara bilar i Stockholm - Driverzone

Artikel

Flest laddbara bilar i Stockholm

Artikel

Flest laddbara bilar i Stockholm

Av Adam Sandström

Branschorganisationen BIL Sweden presenterar nya siffror kring nybilsregistreringen av laddbara bilar. Av Sveriges län är det Stockholm som ligger i topp, där hälften av alla laddbara bilar registreras.

I Stockholms län går 10% av bilarna som nyregistreras att ladda från ett eluttag. Det är den största andelen i landet, följt av Jämtlands län (7,3%) och Hallands län (6,5%). Det är dock inte bara att Stockholms län har flest invånare eller är mer miljövänliga än andra som anges som anledning till ledningen, utan även att många leasingföretag och stora bolag är registrerade i länet.

Andelen laddbara bilar fortsätter att öka kraftigt. Under årets fyra första månader har nybilsregistreringarna av laddbara bilar ökat med 66% jämfört med 2018 sett till hela landet, i Stockholm hela 73%. Sverige ligger på topplistan över Europeiska länder med hög andel laddbara bilar för första kvartalet 2018, endast Island och grannlandet Norge har en högre andel. BIL Swedens prognos är 9% laddbara bilar under hela 2018.

BIL Sweden är kritiska till förslaget att inte tillåta plug-in hybrider i alla zoner i regeringens förslag om klimatzoner.

– Det är viktigt att det introduceras styrmedel även för användandet av laddbara bilar – och inte bara vid inköpstillfället. Därför är det kontraproduktivt och ologiskt att laddhybrider, som omfattas av sk klimatbonus i det nya bonus-malus systemet, inte tillåts i zon 3 i regeringens förslag till miljözoner, säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden.

– Förutom styrmedel är det viktigt att laddinfrastrukturen byggs ut så att de som köper en laddbar bil kan ladda sin bil, framför allt hemma i sin bostad eller på sitt arbete. Elbilar och laddhybrider ska inte begränsas till enbart de som bor i radhus eller eget hus. Vi behöver därför säkerställa att alla de som bor i flerbostadshus har tillgång till laddinfrastruktur.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese