Seat Arona blir första SUV:en med gasdrift - Driverzone

Artikel

Seat Arona blir första SUV:en med gasdrift

Artikel

Seat Arona blir första SUV:en med gasdrift

Av Adam Sandström

På bilmässan i Paris visar Seat upp Arona TGI som drivs av fordonsgas/biogas (CNG). Lanseringen är en del i Seats pågående satsning på CNG för billigare drift och mindre utsläpp.

Motorn är en modifierad version av den encylindriga bensinmotor som sedan tidigare kan fås i Arona, och den kan nu växla sömlöst mellan drift på bensin och CNG under körning. Maxeffekten på 90 hk levereras mellan 4500 och 5800 varv per minut, och överförs till drivhjulen via en sexväxlad manuell växellåda. 0-100 km/h går på 12,8 sekunder.

Gasen lagras i tre tankar som rymmer sammanlagt drygt 14 kg, vilket ska ge en räckvidd på cirka 400 km. Om gasen är slut kan bilen köra ytterligare 160 km på bensin från den mindre bensintanken. Bensin används även till att starta motorn vid yttertemperaturer under -10 grader celsius, för att sedan automatiskt växla till gasdrift när den värmts upp.

När Arona TGI drivs med biogas kan koldioxidutsläppen minskas med upp till 90%, med vanlig fordonsgas upp till 25%. För att få plats med gastankarna har bagageutrymmet minskats kraftigt, från 400 till 262 liter.

Lansering i Sverige sker under första kvartalet 2019, med priser från 169 900 kr före klimatbonus.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese