Nya dieselhybrider från Mercedes - Driverzone

Artikel

Nya dieselhybrider från Mercedes

Artikel

Nya dieselhybrider från Mercedes

Av Adam Sandström

Bland nya plug-in hybrider är det en stor majoritet som kombinerar eldrift med en bensinmotor, men Mercedes går mot strömmen och lanserar nu en med dieselmotor till både C- och E-klass.

De nya modellerna benämns C300de respektive E300de och kommer både som kombi och sedan. Den nya drivlinan får en betydligt starkare elmotor än förra generationens plug-in hybrider från Mercedes, och levererar nu 122 hk mot tidigare 88 hk, vilket är högre än hybriderna från exempelvis Volkswagen, BMW och Volvo. Batterikapaciteten har mer än fördubblats och är nu 13,5 kWh.

Dieselmotorn som används ger 194 hk effekt och är samma som sitter i exempelvis C220d och E220d. Den har något lägre effekt jämfört med bensinmotorn från förra generationens plug-in hybrider från Mercedes, men elmotorns effektökning väger upp för detta och den totala systemeffekten blir ändå något högre, 306 hk mot förra generationens 286 hk. Mest imponerande är dock att systemets vridmoment nu blir 700 Nm, varav elmotorn bidrar med hela 440 Nm.

Mercedes uppger att att både C-klass och E-klass ska klara över 50 km i el-läget med den nya drivlinan; toppfarten blir över 130 km/h. Noterbart är dock att Mercedes presenterar siffror som uppmätts enligt den gamla NEDC-körcykeln, vilket innebär att räckvidden kommer vara avsevärt kortare vid verklig körning.

Försäljningen ska dra igång innan året är slut, till ett ännu obestämt pris.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Tester av Mercedes-Benz

Instagram

@driverzonese