Första Polestar 1 snart på vägarna - Driverzone

Artikel

Första Polestar 1 snart på vägarna

Artikel

Första Polestar 1 snart på vägarna

Av Adam Sandström

Volvoägda Polestar har börjat bygga ytterligare 34 prototypbilar av sin första modell, prestandabilen Polestar 1. De blir de första att rulla på vägarna, och kommer att användas till krocktester, vädertester och utvärdering.

Polestar 1 blir en plug-in hybrid med prestandafokus. Totalt tre motorer kommer ge en sammanlagd effekt på 600 hk och hela 1000 Nm vridmoment. Två av motorerna är elmotorer och driver på varsitt bakhjul, den tredje är en bensinmotor som driver framaxeln. Trots att Polestar är ett eget märke hade den visuellt passat lika bra in i ägaren Volvos modellutbud, och 50% av delarna används även i Volvos bilar. Kontantpriset blir motsvarande drygt 1 600 000 kr.

Bilarna tillhör den serie som Volvo kallar för VP (Verifiering Prototyp), och kommer inte säljas till kunder. Bilarna kommer leva hårda liv med bland annat extrema temperaturer, våldsamma krascher och petiga testförare som ska finjustera komponenterna för att upplevelsen ska bli precis som Polestar vill.

Produktionen sker för hand i en specialiserad prototypfabrik i Göteborg. Polestar 1 har en kaross i kolfiber som har krävt ny utrustning, verktyg och byggtekniker för att producera. Under konstruktionen av VP-bilarna kan Polestar hitta och åtgärda problem för att serieproduktionen ska gå så effektivt som möjligt när den drar igång i Polestar Production Center i Chengdu, Kina, under nästa år.

– Monteringen av VP-bilarna innebär att Polestar 1 har tagit nästa steg mot produktion. Denna första batch med 34 bilar kommer att göra det möjligt för våra ingenjörer att finjustera detaljerna på bilen, säkerställa att Polestar 1 är perfekt när vi börjar producera kundbilar i mitten på nästa år, säger Thomas Ingenlath, Chief Executive Officer på Polestar.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese