Volvo testar självkörning i Göteborg - Driverzone

Artikel

Volvo testar självkörning i Göteborg

Artikel

Volvo testar självkörning i Göteborg

Av Adam Sandström

Volvos Drive Me projekt - där vanliga familjer ska få tillgång till självkörande Volvos - har nu dragit igång på riktigt i och med att de två första bilarna levererats. Tanken är att de ska hjälpa Volvo att utveckla sina självstyrande system, men även att undersöka hur förarna använder och interagerar med systemen.

Utöver de två familjer som redan fått sina bilar, kommer tre familjer till att få bilar levererade under nästa år, och uppemot 100 personer väntas vara inblandade i projektet innan det är över. Bilarna kommer användas av familjerna i deras vardag i Göteborg för att bland annat åka till jobbet, lämna barnen på skolan och åka och handla.

Bilarna är av modellen Volvo XC90 T8 som har modifierats med fler kameror och sensorer på såväl in- som utsidan för att samla in data till de självkörande systemen och Volvos ingenjörer. På utsidan ser de ut som nästan vilken XC90 som helst, bland annat för att förhindra att andra trafikanter ska reagera på dem.

Till en början kommer alla bilarna köras med händer på ratten, och endast de assistanssystem som finns i alla XC90 aktiverade. Successivt kommer projektet att utökas tills bilarna är helt självkörande på vissa sträckor. Under försöket kommer förarna att få specialutbildning för att få framföra fordonen med avancerade självkörningsfunktioner aktiverade.

Projektet är en del av Volvos forskning för att kunna lansera en helt självkörande bil till sina kunder under 2021. "Vi räknar med att lära oss mycket genom att engagera de här familjerna, och vi kommer att använda oss av deras erfarenheter för att forma utvecklingen av vår teknik för autonom körning så att vi år 2021 kan erbjuda våra kunder en helt autonom bil" kommenterade Henrik Green, Senior Vice President för Volvos R&D-avdelning.

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese