163 000 bilar måste besiktas - på två veckor - Driverzone

Artikel

163 000 bilar måste besiktas - på två veckor

Artikel

163 000 bilar måste besiktas - på två veckor

Av Adam Sandström

Införandet av nya besiktningsregler den 20 maj börjar närma sig, och enligt Transportstyrelsen riskerar över 163 000 fordon körförbud om de inte besiktas innan dess. Detta innebär att ungefär 14 000 bilar behöver besiktas varje dag fram till införandet.

De nya reglerna innebär att de fasta besiktningsmånaderna slopas och istället ersätts av en viss maxtid mellan besiktningarna. I samband med detta är det många som får ett sista besiktningsdatum som är är tidigare än enligt de gamla reglerna. Att 163 000 bilar fortfarande riskerar körförbud innebär att inte ens hälften av de drygt 300 000 fordon som riskerade körförbud i maj har besiktats. Du kan enkelt kontrollera ditt besiktningsdatum på Transportstyrelsens hemsida.

"Att det bara är två veckor kvar och så många som ska in på besiktning fram till dess är oroväckande. Vi uppmanar alla att dubbelkolla vilket besiktningsdatum som gäller för just deras fordon", säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

De nya besiktningsreglerna gäller personbilar och lastbilar under 3,5 ton och träder i kraft den 20 maj 2018. De nya reglerna bygger på intervaller mellan besiktningarna:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes

Publicerad .

Registrera dig på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi släpper nya tester!

Läs mer!

Instagram

@driverzonese